Topplån

Topplån är det lån som ofta tas tillsammans med ett bottenlån när man skaffar sig ett bolån. Bottenlån är ett lån med en fastighet som pant vilket ger en lägre ränta än ett lån utan säkerhet, eftersom lånet utgör en mindre risk för lånegivaren. Resten av kostnaden av bostaden betalas då oftast av ett topplån. Detta lån har en högre risk än bottenlånet då det ofta saknar säkerhet.

>> Låna Pengar till 6,40% utan Säkerhet här !

Topplånet har oftast högre ränta än ett bottenlån. Anledningen till att bottenlånen har en lägre ränta är just säkerhetsfaktorn. Bankerna vill inte riskera att få en kreditförlust om låntagaren skulle få problem att betala tillbaka pengarna. Men om de vet att det finns ett hus som pant, blir risken för banken att förlora pengar avsevärt mindre.

Bottenlån används vanligen för bostadsfinansiering, då vanligen tillsammans med ett topplån. Ett topplån är ett lån utan bostaden som säkerhet. Vanligtvis betalas resterande del vid ett husköp, alltså delen man inte får bottenlån på, av ett topplån. Topplånet är alltså den del av lånet som inte ryms inom belåningsgraden. Topplån lämnas vanligtvis av banken, bostadsinstitut lämnar dem vanligtvis inte.

Det räcker vanligtvis inte med endast bostaden som säkerhet är man tar ett topplån. Bostadsmarknaden kan ju gå ner och då vill banken försäkra sig om att man får sina utlånade pengar tillbaka även om priset på bosten har gått ner. Banken vill då att en tilläggssäkerhet lämnas. Endast bostaden anses inte vara en betryggande säkerhet för lånet. Bottenlån utfärdas vanligen på upp till högst omkring 85% av inköpspriset eller det värderade priset, resten får man ta ett topplån på som då har en högre ränta. Om konjunkturen svänger och det vill sig illa kan man bli tvungen att sälja huset till ett lägre pris än vad man betalade vid köpet och då kan man förlora mycket pengar.

Återbetalningstiden för ett topplån brukar normalt vara lägre än för ett bottenlån. En normal återbetalningstid ligger på 20 år eller kortare. När du ska finansiera ditt bostadsköp ingår vanligtvis förutom topplånet och bottenlånet även en kontantinsats.

När man ska låna pengar till en bostad och vill ansöka om topp lån och bottenlån man vara noga med att jämföra olika lånealternativ. Det lättaste sättet att jämföra olika banker är att gå in på internet. De allra flesta har egna hemsidor som klart och tydligt förklarar vad som gäller just för sin bank. Det finns även vissa hemsidor som har gjort jämförelser mellan banker. Men det är viktigt att själv ta kontakt med bankerna för att se vad de har att erbjuda just sig själv och den finansiella situation man själv sitter i. Det kan göra stor skillnad för den enskilde personen. Man är smart om man utnyttjar att räntan inom vissa gränser hos banken är förhandlingsbar.