Snabblån

SNABBLÅN.
Snabblån eller mikrolån som det även kallas är en typ av lån som blivit mycket populärt under den senaste tiden. Det finns olika typer av snabblån. De flesta är lika varandra men det som skiljer är sätter man ansöker om lånet. Man kan ansöka via sin mobil, så kallade mobillån eller sms-lån. Man kan även ansöka om dessa lån via internet.

Snabblånet karaktäriseras av förutom snabbhet även enkelhet. Det finns idag en hel uppsjö av företag i Sverige som erbjuder snabblån via mobil, internet eller andra vägar. I grunden är tjänsten nästan densamma. Det handlar om små och snabba lån, även till människor som vanligtvis skulle ha svårt att få låna pengar av banken.

När man ska skaffa sig ett snabblån brukar det gå till på följande sätt. Först får man skicka ett sms eller ringer och meddelar sitt personnummer, konto- och clearingnummer och hur mycket pengar man vill låna. Vanligtvis får annan en bekräftelse mycket snart och då är det bara att godkänna. Efter det får man förhoppningsvis in pengarna på sitt konto inom kort.

När man lånar pengar med ett snabblån lånar man pengar utan säkerhet. Det innebär att det inte ställs några krav på kunden som lånar pengarna, istället måste företagen ta ut en högre avgift från låntagaren. Ofta finns det ingen ränta på dessa typer av lån, man får i stället betala genom en uppläggningsavgift. Denna avgift kan vara upp till 25 procent av lånebeloppet.

Snabblån är ofta lån av mindre summor pengar. 500kr, 1000 eller 2000kr är vanliga belopp som lånas ut via sms-lån. Vissa företag erbjuder dock sina befintliga kunder att låna större summor än så. Förutsatt att man betalar tillbaka de pengar an lånar kan man låna många gånger hos samma företag. Vissa företag har en åldersgräns på 18 år andra på 20 år för att få låna pengar.

Hos vissa företag kan du låna pengar även om du har betalningsanmärkning men hos andra får du inte låna om du har det. Lånen löper på 30 dagar och det gäller att betala tillbaka I tid för om man inte gör det kan det bli dyrt. Då får man betala inkassoavgifter och avgifter för kronofogden.

Företagen som lånar ut pengar genom denna typ av snabba lån kräver inte mycket information av låntagaren. De behöver till exempel inte veta vad pengarna ska användas till som ofta banker kräver när man lånar större summor. Det enda de kräver att få veta om dig som person är personnumret.

Fördelen med denna typ av lån är som sagt snabbheten och enkelheten. Anledningen till att snabblån har blivit så populära är att man kan få ett snabbt lån för stunden när man behöver en mindre summa pengar. Det kan var ett inköp som man gärna vill göra just nu eller för att lösa en snabb betalning en månad då man kanske har mycket dyra utgifter.