Problem att låna pengar

Problem att låna pengar.
När man börjar fundera på att söka ett lån är det viktigt att börja med att se vilka alternativ som finns för just en själv. Beroende på var man är i livet och på sin livssituation är man olika attraktiv för bankerna och andra långivare. Har man fast anställning och en välskött ekonomi ska det inte vara några problem att få ett bra och billigt bolån. Om man däremot är student eller arbetar på vikariat eller är egen företagare blir det förmodligen svårare. Vanligtvis kan de flesta få någon typ av lån men om ens ekonomiska situation inte är stabil får man ett lån med dyrare kostnader.

De flesta av de stora svenska bankerna ger bara lån till personer med fast anställning som inte har betalningsanmärkning. Är man inte en av dessa personer finns andra företag att vända sig till när man vill låna pengar I form av ett bolån men det kostar vanligtvis mer.
Har du en betalningsanmärkning kan det bli svårt att bli beviljad ett banklån.

En anmärkning visar att du inte har skött dina betalningar. Anmärkningen registreras hos kreditupplysningsföretagen. Denna anmärkning kan t.ex. leda till att du inte får lån, lägenhet, telefonabonnemang eller arbete.

Som privatperson kan man få betalningsanmärkningar om man inte sköter sin ekonomi genom att inte betala sina räkningar/fakturor, böter, avgifter, skatter eller liknande. Det spelar ingen roll varför betalning inte skett så länge kravet är korrekt. Till exempel har alla personer ansvar för att företag som skickar fakturor har registrerat rätt adress. Har man en gång fått en betalningsanmärkning, går det oftast inte att få bort den inom tre år. En betalningsanmärkning sätts inte av Kronofogden, utan av kreditupplysningsföretagen.

Att få en betalningsanmärkning är enklare än vad många inser. Det kan handla om att man har missat att betala en  parkeringsbot eller något liknande. En betalningsanmärkning ligger kvar hos kreditupplyningsföretagen i tre år och kan därmed sätta käppar i hjulet om man exempelvis vill låna pengar. Det har tidigare varit svårt att få lån när man har en betalningsanmärkning. Om man har fått lån beviljat trots betalningsanmärkning har det inneburit att räntan blivit mycket högre och att andra krav har tillkommit som inte gäller för personer utan betalningsanmärkning. Ett kvar som brukar ställas på person som vill låna pengar som har en betalningsanmärkning är att man har en säkerhet i form av att en person går i borgen för en.
På senare tid har det dock blivit enklare att få lån beviljade trots betalningsanmärkning.
Många stora etablerade och små nya finansiella institutioner hjälper i dag till med utlåning. Även om det inte handlar om några dramatiska summor så är räntan vanligt vis fortfarande högre.
Andra omständigheter som kan göra det svårt att få låna pengar är tidigare inkomster. Även om man har ett fast jobb när man ansöker om lån kan banken neka lånet på grund av att man inte tjänat tillräckligt mycket pengar under föregående år. Man kan även få problem med att få lån beviljade om man inte har någon typ av säkerhet att visa upp. Det kan vara i form av pant eller en borgensman. När en bank eller ett företag undersöker om en lånesökare är lämplig eller inte kallas det för kreditprövning. Detta är obligatoriskt. Det finns ingen som vill låna ut pengar utan att de kan förvissa sig om att lånet kommer att betalas tillbaka. Självklart spelar det även stor roll hur mycket pengar som ska lånas om en person får ett lån beviljat eller inte. En person utan fast jobb eller med betalningsanmärkning kan få ett lån till ett mindre belopp beviljat men får förmodligen problem om lånet gäller en större summa pengar.