Ansök om Bolån

Ansök om Bolån.

När man börjar fundera på att söka ett bolån är det viktigt att börja med att se vilka alternativ som finns för just en själv. Beroende på var man i livet man befinner sig och på sin livssituation är man olika attraktiv för bankerna och andra långivare. Har man fast anställning och en välskött ekonomi ska det inte vara några problem att få ett bra och billigt bolån. Om man däremot är student eller arbetar på vikariat eller är egen företagare blir det förmodligen svårare. Vanligtvis kan de flesta få något typ av lån men om ens ekonomiska situation inte är stabil får man ofta ett lån med dyrare kostnader.

De flesta av de stora svenska bankerna ger bara bolån till personer med fast anställning som inte har betalningsanmärkning. Är man inte en av dessa personer finns andra företag att vända sig till när man vill låna pengar i form av ett bolån men det kostar vanligtvis mer.

Idag är det många som ansöker om lån via internet. Det kan vara enklare än att gå till banken på flera sätt. Dels sparar man förmodligen tid, dels har det öppnat upp en större marknad för företag som lånar ut pengar. När man inte behöver dyra kontor hålls kostnaderna nere. I och med en ökad konkurrens mellan långivarna har situationen för låntagarna blivit mer gynnsam.
På bankernas och företagens hemsidor finns det oftast enkla och detaljerade instruktioner för hur man ska gå till väga för att ansöka om ett lån. System har skapats som gör det lätt för låntagarna att se exakt vilka villkor det är som gäller. Då blir det ju också lättare att jämföra olika banker för att hitta den som passar en själv bäst.
Vad som bör ingå i en låneansökan skiftar lite mellan olika långivare men i stort sett är det samma som gäller för alla. Vad som bör vara inkluderat är självklart de allmänna uppgifterna som adress, personnummer, inkomst och vilken form av jobb och anställning som du har. Man brukar även behöva skriva vad du har för intäkter och kostnader, samt om du har andra lån och hur mycket du betalar i ränta och avgifter på detta. Om du kommer att lämna något som säkerhet bör även detta framgå, och vad det i så fall är. Det kan vara fonder eller aktier eller om det är ett bolån kan det vara ett hus. Om du ska ha någon som går i borgen för dig ska även detta framgå.

Det behöver inte vara svårt att fylla i en korrekt låneansökan. Det gäller bara att vara noggrann och inte ha bråttom. När du väl skickat in din ansökan är behandlingstiden vanligtvis kort. De nya internetbankerna är särskilt bra på att behandla ansökningarna snabbt.

Efter att du har fyllt i dina uppgifter skickar du iväg ansökan, detta gäller alltså om du ansöker via nätet. Du kan skicka ansökan via nätet eller skriva ut det på papper och skicka med posten. När banken har fått din ansökan går de igenom den och tar en kreditupplysning på alla medsökande. Om din ansökan beviljas erbjuds en räntesats beräknad efter just de förutsättningar som gäller för dig. Om du godkänner den räntesats som erbjuds så återstår bara att skriva på ett skuldebrev. När skuldebrevet är undertecknat och tillbakaskickat kommer pengarna att sättas in på ditt konto inom kort.

Om man är gift eller har en sambo har man större chans att få ett lån med bra villkor än om man söker ensam. Skriv därför alltid med dem på låneansökan.